Cukiernictwo na wysokim poziomie. Jak powstają torty piętrowe?

Tort jest niezbędnym elementem każdej ważnej uroczystości. Ciężko wyobrazić sobie bez niego przyjęcie urodzinowe, studniówkę czy wesele. To właśnie na to ostatnie wydarzenie najczęściej przygotowuje się tort piętrowy. Taki tort jest niezwykły, ozdobiony przy wykorzystaniu dopracowanych ozdób wykonanych z marcepanu i mas cukrowych.

Od czego zaczyna się praca nad tortem?

Praca nad tortem piętrowym zaczyna się od pomysłu. Jest on kluczowy w procesie powstawania słodkiego dzieła. Torty weselne najczęściej są białe, ozdabiane kwiatami, perełkami i owocami. 

Ważna jest również planowana wielkość tortu, ponieważ od niej zależy ilość porcji. Przykładowo tort o średnicy 10 cm, ma 6 porcji, a taki o średnicy 30 cm, 56 porcji. Kiedy już wiemy, jak ma wyglądać tort, zabieramy się do pracy. W naszych cukierniach w Warszawie Mokotowie i Ochocie oferujemy szeroki wybór tortów.

Pierwszym etapem jest upieczenie biszkoptu potrzebnego do tortu. Robi się to z wyprzedzeniem, ponieważ biszkopt musi być odpowiednio schłodzony.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremów. Zależnie od tego, jaki rodzaj kremu potrzebny jest do wykonania danego tortu, robi się go w dniu przekładania biszkoptu kremem, lub dzień wcześniej.

Jak wygląda tworzenie tortu?

Gdy wszystkie składniki są gotowe, biszkopty kroi się specjalnym nożem na kawałki odpowiedniej grubości. Pierwszy kawałek biszkoptu umieszcza się w metalowym rancie. Następnie przekłada się wszystkie kawałki kremem, układając je jeden na drugim. W tym momencie konieczne jest również nasączenie biszkoptów ponczem, aby nie były zbyt suche.

Gdy biszkopty są przełożone kremem, konieczne jest umieszczenie ich w lodówce i odczekanie odpowiednio długiego czasu, aby części tortu osiadły, dzięki czemu gotowy tort piętrowy jest stabilny.

Kolejnym krokiem jest tynkowanie, czyli smarowanie dookoła każdej części tortu gęstym kremem.

Następnym etapem jest złożenie tortu piętrowego. Można do tego wykorzystać metalowy stelaż lub podkładki, które kładzie się między piętrami tortu oraz wsporniki wbijane w tort, aby wzmocnić jego konstrukcję.

Gdy tort ma oczekiwany kształt, nadchodzi czas na zdobienie go.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.