Czy cukiernia robi kolorowe ciasta?
Chociaż kolorowe torty i ciasta mogą kojarzyć się z przyjęciami organizowanymi dla dzieci, to cieszą się one coraz większą popularnością również wśród dorosłych. Wypieki zamawiane w cukierni zazwyczaj mają zwieńczyć ważne wydarzenie w życiu i warto, by wyróżniały się one na tle innych, by podkreślić wagę spotkania. Różne kolory połączone ze sobą kojarzą się nam zwyczajowo z radością i wolnością, co doskonale wpisuje się w imprezę czy przyjęcie okolicznościowe. Dobre cukiernie podejmą się wyzwania utworzenia kolorowego ciasta i tortu dekoracyjnego, bo chociaż wymaga to większej pracy, to jest jak najbardziej do zrobienia, a efekt może znacznie wpłynąć na odbiór wypieków i samo wydarzenie. To pozwoli nam stworzyć lepsze wrażenie na gościach i sprawić, że zapamiętają ten dzień na dłużej.
Jak cukiernie robią kolorowe ciasta?
Jest kilka sposobów na urozmaicenie zamawianego tortu lub ciasta, a jednym z nich jest dodanie im koloru. Tu jedynym ograniczeniem jest właściwie wyobraźnia cukiernika i klienta. Wyróżnia się trzy główne metody zabarwiania wypieków cukierniczych:
1. Pierwszym sposobem jest zabarwienie samego ciasta. Świetnym przykładem jest znane na całym świecie Red Velvet - czerwone ciasto wykorzystywane często do tortów ze śmietanowymi masami. Podobnie jak czerwonego, współcześnie możliwe jest uzyskanie niemal każdego koloru. Barwniki spożywcze czy dokładniej - cukiernicze dostępne są w postaci płynu proszku oraz żelu, przez co łatwo dopasować je do różnych ciast. Niekiedy cukiernicy decydują się na zabarwienie w ten sposób również masy;
2. Najbardziej naturalny sposób na dodanie ciastom koloru jest dodanie owoców. Jest to szczególnie dobry pomysł latem, kiedy jest sezon na wiele różnych owoców z naszego podwórka, np. truskawki, maliny, rabarbar czy chociażby brzoskwinie;
3. Oprócz tego można zdecydować się na pokrycie ciasta masą cukrową w dowolnym kolorze lub we wzorze ,,marmuru", jeśli projekt ma być nieco bardziej oryginalny. Masę taką tworzy się poprzez zmieszanie białej masy cukrowej z innym, dowolnym kolorem.