Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Wiele osób nazywa ciasto z jabłkami zamiennie jabłecznikiem lub szarlotką, myśląc, że te dwa określenia służą do nazywania każdego deseru jabłkowego. Jednak tak nie jest. Te dwa przysmaki różnią się od siebie. Czym charakteryzuje się każdy z nich i jak je rozpoznać? Sekret tkwi nie tylko w sposobie przygotowania ciasta, ale również owoców. Biorąc pod uwagę ogrom zalet, jakie niesie jedzenie jabłek, warto wiedzieć, która wersja wypieku jest nam bliższa, by móc czerpać jak najwięcej przyjemności z delektowania się jego smakiem.

Szarlotka

Najważniejszą kwestią, jeśli chodzi o szukanie różnic między szarlotką a jabłecznikiem jest ciasto. Nie każdy wie, że szarlotka to rodzaj ciasta. Musi być ono kruche albo ewentualnie półkruche. Co ciekawe, wcale nie musi być ona pieczona z jabłkami. Do jej przygotowania można użyć również innych owoców. Są to najczęściej truskawki, śliwki, a także wiśnie. Warto także wspomnieć, że szarlotkę można podawać wyłącznie na zimno.

Jabłecznik

Jabłecznik, jak sama nazwa wskazuje – może być wykonany wyłącznie z jabłek, inne owoce dedykowane są szarlotce. W tym przypadku ciasto również jest kluczową kwestią. Nie musi być ono kruche. Możliwości jest całkiem sporo. Jabłecznik będzie smakował doskonale na cieście drożdżowym, biszkoptowym, francuskim, a nawet bezowym. Warto także wspomnieć, że można go podawać nie tylko na zimno jak szarlotkę, ale również na ciepło.

Określenie jabłecznika szarlotką i odwrotnie może wprowadzić niejednego smakosza w błąd. W cukierni Semifreddo oprócz tortów dekoracyjnych na specjalne okazje proponujemy Państwu również słodki bufet, w którym znajdziecie tradycyjne wypieki ze świeżych owoców, które rozwieją wszelkie wątpliwości i pozwolą ostatecznie stwierdzić czy szarlotka jest bliższa Waszemu sercu niż jabłecznik. Odpowiedni dobór owoców oraz składniki, z którego wypiekane jest ciasto, znacząco wpływają na jego smak. Dzięki wybitnym cukiernikom z wieloletnim doświadczeniem możecie Państwo skosztować wypieków nie tylko z jabłek, ale także wielu smakołyków, przy których przygotowaniu czerpiemy inspiracje z wielu zagranicznych kultur.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.