Dlaczego piernik to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe?

Pachnący korzennymi przyprawami piernik jest ciastem, bez którego trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Wycinanie ciastek o różnych kształtach, wypiekanie ich i dekorowanie różnokolorowymi posypkami, bakaliami i lukrem jest ważną tradycją w wielu domach. Ciasto i ciastka piernikowe wypiekane są z mąki pszennej i żytniej, miodu, masła i mleka.

Dlaczego w Boże Narodzenie jemy pierniki?

O tym, dlaczego piernik jest tradycyjnym bożonarodzeniowym ciastem, opowiada legenda o piernikarzu Bartłomieju. Dwa dni przed wigilią Bożego Narodzenia zszedł do piwnicy, w której przechowywał beczki z wyrobionym ciastem. Bartłomiej spostrzegł beczkę, która wyróżniała się spośród pozostałych tym, że była pokryta grubą warstwą kurzu. Gdy ją otworzył, całą piwniczkę wypełnił niespotykany dotąd aromat przypraw korzennych i miodu. Bartłomiej nie wiedział, jak długo znajdowała się tam owa beczka, jednak oczywiste stało się, że ciasto dzięki długiemu leżakowaniu nabrało niesamowitego aromatu. Bartłomiej postanowił podzielić się tymi niezwykłymi piernikami z mieszkańcami miasta. Z ciasta, które znalazł w swej piwniczce, upiekł 611 pierników. Następnie, w dniu wigilii Bożego Narodzenia, zawiesił je na choince, znajdującej się pod jego warsztatem i zaprosił dzieci do częstowania się ciastkami.

Kiedy powinno się wypiekać bożonarodzeniowe pierniki?

Pierniki są ciastem, które zaraz po upieczeniu jest miękkie, jednak po ostygnięciu robi się bardzo twarde i potrzebuje odpowiednio długiego czasu, by ponownie zmięknąć. Nie należy obawiać się, że ciastka się zepsują. Dzięki dużej ilości miodu nadają się do spożycia przez długi czas. Jeśli jednak nie masz czasu na pieczenie ich we własnym zakresie, zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. W naszej cukierni w Warszawie, ciasta świąteczne dostępne są w wielu tradycyjnych smakach i rodzajach. Wśród nich są również aromatyczne pierniki.
Tradycją jest, by pierniki świąteczne wypiekać w imieniny Katarzyny, czyli 25 listopada. Przez ten czas zdążą odpowiednio zmięknąć, by w dniu wigilii Bożego Narodzenia stać się idealnym przysmakiem.
 

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.