Jaki tort zamówić na duże wesele? 

Ślub i wesele to niezwykle ważne wydarzenie w życiu każdego człowieka, dlatego bardzo dużą wagę przywiązujemy do organizacji tej imprezy. Chcemy, aby wesele było przyjęciem, które pozostanie na długo w pamięci wszystkich naszych gości. Ze wszystkich sił staramy się, aby było niepowtarzalne, oryginalne i dopasowane do naszych upodobań. Dekoracje, muzyka i menu mają jak najlepiej odzwierciedlać zamiłowania i charakter Młodej Pary. Jednym z najważniejszych elementów każdego wesela jest tort, który jest serwowany gościom około północy i symbolizuje rozpoczęcie wspólnego życia młodożeńców. Symboliczny gest wspólnego dzielenia tortu na kawałki i rozdawania go wszystkim gościom to doskonałe zobrazowanie początku podejmowania wspólnych decyzji i wspólnych działań. Od tego dnia dwoje niezależnych dotąd ludzi staje się jedną komórką społeczną, która funkcjonuje jako całość. Odtąd mają siebie wzajemnie wspierać i być zgranym zespołem.

Jaki powinien być idealny tort weselny?


Tort to symbol dobrobytu i szczęścia. Ten słodki wypiek jest misternym dziełem cukierniczym, które urzeka zarówno smakiem, jak i wyglądem. W naszym kraju pierwsze torty zagościły na dworze królowej Bony w XVI wieku, gdzie przywędrowały ze swojej ojczyzny, czyli z Włoch. Tradycja nakazuje, aby tort weselny był wyszukany i wykwintny, bo im bardziej będzie bogaty, tym więcej szczęścia będzie miała w swoim przyszłym wspólnym życiu Para Młoda. Wybierając tort na wesele, pamiętajmy o tym, że musi to być wypiek zupełnie wyjątkowy – o cudownym smaku i wspaniałym wyglądzie. Dekoracja tortu weselnego może być uniwersalna (np. kwiatowa czy owocowa) albo dopasowana do upodobań Młodej Pary (np. nawiązująca do ulubionych filmów czy książek).


Jakie są najpopularniejsze smaki tortów weselnych?


Decydując się na tort weselny, musimy przede wszystkim wybrać jego smak. Najlepszym pomysłem będzie wybranie lekkich kremów i delikatnych smaków, które na pewno przypadną do gustu większości gości, a podane o późnej godzinie nie spowodują uczucia przejedzenia i nadmiernego przesłodzenia. W końcu zależy nam na tym, aby goście po zjedzeniu pysznego tortu, powrócili do zabawy na parkiecie! Tak więc powinien być to wypiek stosunkowo lekkostrawny. Najpopularniejsze są torty śmietanowe, czekoladowe i kawowe. Wiosną i latem królują lekkie biszkoptowe torty przekładane masą śmietanową i świeżymi sezonowymi owocami. Zimą częściej zamawiane są torty czekoladowe albo pralinowe. Zanim zdecydujemy się ostatecznie na konkretny smak, warto umówić się na jego degustację, aby upewnić się, że taki wypiek będzie nas satysfakcjonował.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.