Jakimi walorami powinien się wyrożniać perfekcyjny sernik z cukierni?

Pyszny, puszysty i wilgotny sernik, czyli deser znany na całym świecie, który ma naprawdę ogromną rzeszę fanów. Serniki występują w naprawdę w wielu wersjach, często uzależnionych od danego państwa. W Polsce jest określany mianem narodowego wypieku. Mimo, że serniki potrafią być różne, to jest jedna niezmienna rzecz, czyli twaróg. Natomiast dodatki oraz sposób jego wykonania zależą już od cukierni, cukiernika lub osoby, która w domowym zaciszu marzy o upieczeniu pysznego sernika. Każdy z nas ma słabość do rożnego rodzaju serników - jedni wolą te z rodzynkami, inni z brzoskwiniami, z czekoladowym spodem lub polewą. Możliwości jest naprawdę wiele, grunt, aby był wilgotny i pyszny.

Rodzaje serników

Może to kogoś zaskoczyć, ale serniki podbiły praktycznie każdą szerokość geograficzną. Jest ich naprawdę wiele, a co kraj to inna odmiana. Zajadają się nim wszyscy, od królów czy prezydentów po dzieciaki, które dostaną kawałek pysznego wypieku od swojej babci. Przedstawimy wam teraz kilka słynnych rodzajów serników:

  • Gracja: sernik grecki wyrabia się z sera mizithra.
  • Indie: sernik wypieka się z tradycyjnego sera z cukrem i bakaliami, nazywa się go chhena poda (ser pieczony).
  • Sernik amerykański (nowojorski): bardzo kremowy i aksamitny. Podawany bez dodatków, a spód ciasta przygotowany jest z pełnoziarnistych ciastek oraz masła. Delikatność sernika opiera się na serku typu Philadelphia, do masy dodaje się również jajka, cukier, mąka i gęsta śmietana.
  • Azja: sernik gąbka. Nie jest aż tak słodki jak serniki europejskie. Jego specyfika tkwi w dodatkach takich jak: zielona herbata, macha, liczi czy mango.
  • Włochy: serniki włoskie robione są z sera ricotta oraz mascarpone. Często do ich wnętrza dodaje się owoce.
  • Sernik wiedeński: inspirację znalazł w austriackich topfenkuchen, choć w rzeczywistości przepis powstał w Polsce. Jest to klasyka sernikowa, a wyróżnia się brakiem spodu.
  • Sernik krakowski: najbardziej polska wersja, na kruchym spodzie oraz z solidną porcją rodzynek. Tradycyjnie wierzch powinna zdobić „kratka” z ciasta oraz lukier.
  • Sernik na zimno: ciasto serowe bez pieczenia, z dodatkiem żelatyny. Za spód zazwyczaj służą herbatniki, a na wierzch można wylać galaretkę i dodać owoce sezonowe. Świetna propozycja na lato, bardzo popularny w Portugalii.

Rodzajów jak widać jest wiele, a i tak można by znaleźć jeszcze kilka, które nie zostały wymienione. Na szczęście dla osób, które nie lubią piec, najpopularniejsze serniki można znaleźć w cukierniach i zapewniamy, że są one pyszne.

Co składa się na idealny sernik?

Pierwszy i najważniejszy składnik - twaróg. Ser powinien być zmielony przynajmniej dwukrotnie, własnoręcznie lub za pomocą maszynki. Oczywiście idealny to taki zmielony trzykrotnie. Twaróg powinien być tłusty lub półtłusty, ale nie kwaśny w smaku. W niektórych przypadkach warto zaopatrzyć się w ser śmietankowy, który będzie miał gładszą konsystencję. Możecie ułatwić sobie swój sernik za pomocą gotowego serka z wiaderka, jednak ten zmielony będzie po prostu smaczniejszy.

Śmietana - niektórzy ją dodają, inni nie. Jeżeli chcemy się zdecydować na ten krok, to proponujemy 30%, sernik będzie dzięki temu bardziej kremowy i delikatny. Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Świetnym dodatkiem do sernika jest bita śmietana.

Jajka są bardzo istotne tym bardziej, gdy są świeże. Na kilogram sera nie powinno być ich mniej niż 3 sztuki, w polskich sernikach jajek potrafi być nawet 10. Mają działanie spulchniające, ponieważ ubite białka wprowadzają powietrze.

Temperatura: sernik należy piec w temperaturze min. 150-170°C. Jest to ważne, ponieważ im mniejsza temperatura, tym sernik będzie wolniej rósł, a w czasie studzenia nie opadnie zbyt gwałtownie. Serniki można piec w kąpieli wodnej, by uniknąć pęknięć.

Jako że serniki nie lubią gwałtownej zmiany temperatury, to najlepiej jest przechowywać je w chłodnym miejscu. Po upieczeniu studzimy go w piekarniku przez godzinę, a następnie wystawiamy na blat kuchenny.

Jak widać, serniki mogą występować w różnych pysznych wersjach. Zrób je samemu lub postaw na profesjonalistów, którym zawsze wychodzi perfekcyjny. Taki sernik z cukierni może zaskoczyć nietypowymi dodatkami, ale także niepowtarzalnym smakiem wynikającym z sekretnej receptury i najwyższej jakości składników. Jeśli więc czekasz na gości, a nie masz wprawy w pieczeniu idealnych serników, zaskocz znajomych i rodzinę przepysznym wypiekiem z cukierni.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.