Niebanalne ciasta z warzywami?

Ciasta to tradycyjne wypieki, które towarzyszą nam w wielu momentach życia. Pieczemy je samodzielnie w domach albo kupujemy już gotowe w cukierniach. Dla wielu ludzi dzień bez ciasta jest dniem straconym, bo cóż lepiej od kawałka słodkiego deseru poprawi nam humor i doda energii potrzebnej do życia? Oprócz klasycznych wypieków, które składają się z podstawowych składników (np. mąki, jajek, cukru, owoców, czekolady czy bakalii) możemy wybierać wśród mniej oczywistych ciast, w których składzie można odnaleźć nieoczywiste dla wyrobów cukierniczych - warzywa. Bo któż powiedział, że jedynie owoce nadają się do tworzenia ciast? Wiele warzyw jest przesyconych naturalną słodyczą, która doskonale komponuje się z deserowymi kompozycjami smakowymi. Słodycz marchewki, buraków czy nawet selera albo papryki doskonale uzupełnia smak wypieków i sprawia, że nabierają one oryginalnego charakteru. Tego typu ciasta są niebanalne i zaskakujące, a przy tym zdrowe, bo warzywa oprócz smaku użyczają im swoich cennych witamin i mikroelementów.

Jakie warzywa najczęściej są używane do wypieku ciast?


W Internecie możemy odszukać wiele przepisów na pyszne słodkie wypieki, których tajemniczym składnikiem są właśnie warzywa. Warto z nich korzystać, bo dzięki nim ciasta nabierają niespotykanego aromatu i smaku, a nasza dieta jest bogatsza w niezbędne dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji składniki. Najczęściej w ciastach wykorzystywane są marchewki, które doskonale sprawdzają się w popularnym na całym świecie cieście marchewkowym. Ich delikatna słodycz i piękny kolor sprawia, że wypieki są apetyczne i pięknie się prezentują. Doskonale komponuje się z cynamonem i przyprawami piernikowymi. Ciasta z dodatkiem marchewki są lekko wilgotne. Do wypieków często dodaje się także buraki, których niezwykle intensywna słodycz idealnie pasuje do deserów. Często łączy się je z czekoladą, masłem orzechowym czy miodem. Chętnie sięgamy także po dynię, która ma w sobie dużo wilgoci i słodyczy. Świetnie odnajduje się w sernikach, tartach, plackach i tortach. Można do niej dodawać czekoladę, skondensowane mleko słodzone i korzenne przyprawy. Do wypieku ciast można także używać cukinii, której dietetyczne właściwości sprawiają, że ciasto jest lżejsze i staje się bardziej lekkostrawne. Na końcu musimy wspomnieć o niezwykle popularnym warzywie, które jest nieocenionym dodatkiem do wielu ciast – rabarbarze. Choć dla niektórych może być to zaskakujące odkrycie, to rabarbar jest też warzywem!

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.