Słodko i orzeźwiająco czyli kilka słów o ciastach owocowych

Wiosną i latem robi się coraz cieplej, dni są długie oraz słoneczne, a przyroda budzi się do życia i zaczyna bujnie rozwijać. Wtedy mamy mniejszą chęć na ciężkie desery z tłustymi kremami, a sięgamy najczęściej po lekkie i odświeżające ciasta owocowe. Pyszne owoce, które są ich podstawą, mają nie tylko energetyzujące i dodające pozytywnej energii kolory, ale także wiele witamin oraz innych składników korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dlatego warto jak najczęściej wybierać tego rodzaju desery, które wyróżniają się nie tylko przepysznym smakiem, ale także dostarczają nam wielu wartości odżywczych.

Ciasta pełne barw i bogactwa smaku

Ciasta z owocami możemy jeść przez cały rok, choć zimą i jesienią zajadamy się przede wszystkim jabłecznikami, drożdżowym z dodatkiem śliwek czy jagód albo różnego rodzaju tartami z gruszkami. Natomiast w cieplejszych porach roku mamy najszerszy wybór ciast owocowych i są one najpyszniejsze, bo przede wszystkim z owocami sezonowymi, które wspaniale dojrzały na słońcu. Warto wtedy z nich korzystać, bo wbrew pozorom takie słodycze wcale nie muszą zawierać bardzo dużej ilości cukru ani być bardzo tuczące.

Ciasta owocowe przygotowywane są często na cienkim biszkoptowym czy kruchym spodzie. Mają w swoim składzie przede wszystkim dużą ilość owoców z lekkim kremem, bitą śmietaną, serkiem mascarpone czy tylko galaretką. Ich lżejsze i zdrowsze wersje mogą być przygotowywane z dodatkiem jogurtu zamiast śmietany, a także na spodzie na przykład z mąki migdałowej. Mamy do wyboru również desery zupełnie bez pieczenia – serniki na zimno czy mrożone ciasta owocowe z lodami. To szczególnie dobry wybór na upały, gdy nie chce się używać piekarnika, ale warto podać coś zimnego i odświeżającego na zakończenie posiłku.

Ciasta owocowe z cukierni

Nie każdy ma czas i możliwości, aby przygotowywać owocowe ciasta samodzielnie w domu, dlatego warto zaglądać do cukierni i korzystać z dostępnej oferty deserów. Tam znajdziemy zarówno lekkie owocowe ciasta, które możemy podać rodzinie jako deser na co dzień, jak i bardziej wymyślne torty oraz ciasta z owocami, które będą wspaniale wyglądały na różnych uroczystościach i przyjęciach. Cukiernicy korzystają ze sprawdzonych przepisów i dbają o wysoką jakość używanych składników, dlatego przygotowywane przez nich wyroby mają tak wspaniały smak. A poza tym ich niezwykłe zdolności plastyczne sprawiają, że każde z ciast może być ozdobione wymyślą konstrukcją z owoców i innych dodatków, dzięki czemu będzie wspaniale prezentowało się nawet na przyjęciu weselnym, oficjalnym bankiecie czy każdej innej uroczystości.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.