Top 10 ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Święta już za pasem, a nadal nie wiesz jakie ciasta przygotować na wigilijny stół? Zapoznaj się z naszymi propozycjami i zachwyć wszystkich, nawet najbardziej wymagających, gości.
-
Bułeczki cynamonowe
To bardzo pyszny wypiek, który jest szybki i łatwy w przygotowaniu - czasem to rozwiązanie idealne, bo jak wiadomo, podczas gorączkowych świątecznych przygotowań często brakuje nam czasu. Pachnące bułeczki cynamonowe są idealnym dodatkiem do kawy w kolejne świąteczne poranki.
-
Miodownik/miodowiec
Miód był symbolem obfitości, szczęścia i miłości, a spożywany w dniu Wigilii miał zapewnić pomyślność i długie życie. Nie może go zatem zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia - dlatego właśnie, dużo potraw wigilijnych obfituje w miód, np. kutia albo kluski z makiem.
-
Ciasto marchewkowe
Czy istnieje ktoś, kto nie skusiłby się na porcję wyśmienitego tortu marchewkowego? To słynne ciasto przełożone kremem śmietankowym i oszałamiające korzennym zapachem również idealnie nadaje się na świąteczny stół i zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.
-
Ciasteczka korzenne
Sprawiają, że cały dom pachnie i odgrywają dużą rolę w stwarzaniu świątecznej atmosfery. Szybkie w przygotowaniu, mają wiele zastosowań - od zostania ozdobą choinkową, po bycie smaczną przekąską do kawy.
-
Sękacz
Sękacz to rodzaj ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta, tworzy zastygające warstwy, które w ostatecznym efekcie przywodzą na myśl sęki drzewa. Tradycja pieczenia sękacza istnieje w Polsce wschodniej oraz na Kaszubach. W domowych warunkach upieczenie tego ciasta jest raczej niemożliwe, ale pysznego sękacza można bez problemu kupić w cukierniach.
-
Keks
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć bakalii, bowiem symbolizują one szczęście, dostatek, płodność i długowieczność. Najlepiej wyglądają i smakują w ciastach, a takim pysznym sztandarowym ciastem z bakaliami jest bez wątpienia tradycyjny keks!
-
Ciasto orzechowe
Jest słodkie i bardzo aromatyczne. To jedno z najczęściej pojawiających się ciast na świątecznym stole. Orzechy - włoskie, laskowe, migdały - bezwzględnie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Przepisów na orzechowce jest całe mnóstwo - z masą budyniową, z karmelem, z miodem.
-
Sernik
Oczywiście na naszej liście nie może zabraknąć tego wyśmienitego ciasta zrobionego z twarogu! Sernik to rarytas, który można przygotowywać na wiele sposobów, a także puścić wodze fantazji i urozmaicić go nieoczywistymi dodatkami!
-
Makowiec
Makowiec to zazwyczaj najchętniej wypiekane ciasto bożonarodzeniowe, chociaż często króluje też na stołach wielkanocnych. Wypiek ten nie potrzebuje specjalnej formy do ciasta. Rozwałkowany płat ciasta należy przełożyć zmielonym makiem i bakaliami, a następnie zwinąć w roladę. Wypieczony makowiec polewa się solidną porcją lukru i ozdabia skórką pomarańczową.
-
Piernik
Tradycyjny, staropolski piernik to pyszne ciasto, którego na pewno nie powinno zabraknąć w całym kanonie świątecznych wypieków. Można powiedzieć, że piernik jest w kuchni tym, czym mała czarna w świecie mody - jest uniwersalny, pasuje do wszystkiego i wszystkim i jest ponadczasowy.
Niegdyś piernik był symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, a dzisiaj wypiekany w wielu polskich domach stanowi symbol świąt Bożego Narodzenia. To ciasto wigilijne zawdzięcza swój wyjątkowy aromat korzennym przyprawom, takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, ziarenka anyżu i ziela angielskiego. Tradycyjny piernik powinien być przełożony powidłami śliwkowymi i suto oblany czekoladą.