W czym tkwi sekret popularności deserów włoskich?

Włochy słyną z nie tylko z przyciągającej tłumy kuchni na czele ze spaghetti, lasagne czy pizzą, ale także z przepysznych deserów takich jak popularne tiramisu, chrupiące cannolo, owocowa granita czy kremowa panna cotta. Dowiedzmy się, dlaczego nikt nie może przejść obojętnie obok tego rodzaju włoskich przysmaków. Zapraszamy do lektury naszego wpisu.

Włoskie desery — różnorodność i unikalność

Jeśli chodzi o sekret włoskich deserów, to należy tutaj wymienić przede wszystkim o ich różnorodności i unikalności. Słyną one bowiem z tego, że znajdziemy wśród nich zarówno słodkie, jak i orzeźwiające, a także delikatne czy kremowe specjały. Ponadto, każdy deser jest tu inny i zawiera w sobie historię innego regionu Włoch, wnosząc do sztuki kulinarnej coś znacznie więcej niż łakocie.

Popularne włoskie łakocie

Jednym z najpopularniejszych włoskich deserów jest tiramisu, które słynie z nieprawdopodobnego aromatu i doskonale zbalansowanego smaku. Dobry specjał tego typu nie jest bowiem ani za słodki ani za gęsty ani za rzadki. Ponadto, w zależności od konkretnego regionu Italii możemy napotkać na różne odmiany tiramisu. Najbardziej znana wersja składa się z warstw biszkoptu nasączonych mocną kawą espresso połączoną z Amaretto (migdałowym likierem).

Warstwy te są następnie przekładane kremem zrobionym z serca mascarpone, śmietany, jajek i cukru. Z kolei na wierzch nakłada się grubo zmielone płatki gorzkiej czekolady. Tak przygotowany specjał należy podawać odpowiednio schłodzony w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu, najlepiej wraz z filiżanką espresso. Tiramisu powinno być także przyrządzane ze świeżych, wysokiej jakości, oryginalnych, włoskich produktów.

Mówiąc o włoskich deserach, nie sposób nie wspomnieć także o granicie. Jest to tradycyjny, sycylijski deser stworzony w dużej mierze z kawy i soków owocowych. Równie znany specjał prosto z północnej Italii stanowi również panna cotta — deser przyrządzany z żelatyny, mleka, śmietanki cukru, a niekiedy także dodatków takich jak skórki cytryny, mus owocowy czy wanilia.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.