Blog
Polska sztuka robienia ciast. Rodzime specjały cukiernicze
W Polsce wiele rodzin nie wyobraża sobie weekendu bez słodkich wypieków. Okres letni często charakteryzują lekkie owocowe desery, lody czy tarty. Często w tym czasie decydujemy się na koktajle czy smoothie. Natomiast zimowe dni sprawiają, że zdecydowanie wybieramy ciasta, które wypełniają pomieszczenie słodkimi zapachami. Tradycyjne polskie przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie w rodzinach. Każdy znajdzie ciasto na idealną okazję z uwagi na to, że mamy ich naprawdę wiele. Sprawdź jakie ciasta królują w Polskich domach.
Sztuka zdobienia. Jak powstają dekoracje na tortach?
Sugarcrafting to połączenie angielskiego słowa oznaczającego cukier oraz innego określenia, które tłumaczy się, jako rękodzieło. W ten sposób powstał trend, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Niejednokrotnie oglądając amerykańskie filmy ślubne, zastanawiamy się, skąd biorą się te piękne zdobienia na tortach.
Niebanalne ciasta z warzywami?
Ciasta to tradycyjne wypieki, które towarzyszą nam w wielu momentach życia. Pieczemy je samodzielnie w domach albo kupujemy już gotowe w cukierniach. Dla wielu ludzi dzień bez ciasta jest dniem straconym, bo cóż lepiej od kawałka słodkiego deseru poprawi nam humor i doda energii potrzebnej do życia? Oprócz klasycznych wypieków, które składają się z podstawowych składników (np. mąki, jajek, cukru, owoców, czekolady czy bakalii) możemy wybierać wśród mniej oczywistych ciast, w których składzie można odnaleźć nieoczywiste dla wyrobów cukierniczych - warzywa. Bo któż powiedział, że jedynie owoce nadają się do tworzenia ciast? Wiele warzyw jest przesyconych naturalną słodyczą, która doskonale komponuje się z deserowymi kompozycjami smakowymi. Słodycz marchewki, buraków czy nawet selera albo papryki doskonale uzupełnia smak wypieków i sprawia, że nabierają one oryginalnego charakteru. Tego typu ciasta są niebanalne i zaskakujące, a przy tym zdrowe, bo warzywa oprócz smaku użyczają im swoich cennych witamin i mikroelementów.
Jaki tort zamówić na duże wesele?
Ślub i wesele to niezwykle ważne wydarzenie w życiu każdego człowieka, dlatego bardzo dużą wagę przywiązujemy do organizacji tej imprezy. Chcemy, aby wesele było przyjęciem, które pozostanie na długo w pamięci wszystkich naszych gości. Ze wszystkich sił staramy się, aby było niepowtarzalne, oryginalne i dopasowane do naszych upodobań. Dekoracje, muzyka i menu mają jak najlepiej odzwierciedlać zamiłowania i charakter Młodej Pary. Jednym z najważniejszych elementów każdego wesela jest tort, który jest serwowany gościom około północy i symbolizuje rozpoczęcie wspólnego życia młodożeńców. Symboliczny gest wspólnego dzielenia tortu na kawałki i rozdawania go wszystkim gościom to doskonałe zobrazowanie początku podejmowania wspólnych decyzji i wspólnych działań. Od tego dnia dwoje niezależnych dotąd ludzi staje się jedną komórką społeczną, która funkcjonuje jako całość. Odtąd mają siebie wzajemnie wspierać i być zgranym zespołem.
Nietuzinkowe podziękowania dla gości – pyszne babeczki
Babeczki zwane inaczej muffinkami to tradycyjne i niezwykle popularne wypieki w krajach anglojęzycznych. Moda na nie przywędrowała do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie były pieczone już w czasach wiktroriańskiej Anglii. Babeczki swoją karierę rozpoczęły od najniższych warstw społecznych, ponieważ początkowo były to wypieki przygotowywane przez kucharki specjalnie dla służby.